5 hmoždieniek, ktoré vám uľahčia prácu so sadrokartónom

V tejto časti blogu „Ako nato s NATY“ vám naša kolegyňa ukáže ako jednoducho môžete rôzne predmety pripevniť k sadrokartónu, resp. ukáže vám, aké hmoždinky je pre tento účel možné použiť.

Pre jasnejšiu demonštráciu sme k stolu pripevnili malú sadrokartónovú platňu, na ktorej Naty reálne spoje vyskúša.

Na trhu sú rôzne komplikované a zbytočne drahé riešenia, preto Vám ukážeme, že to ide naozaj jednoducho a lacno.

Vo videu uvidíte postupne 5 druhov hmoždiniek, ktoré sa dajú použiť na prichytávanie rôznych predmetov do sadrokartónu.

Prvá, kovová hmoždinka sa jednoducho zaskrutkuje do sadrokartónu, rozdiel medzi touto a druhou, plastovou hmoždinkou bez hrotu je v použitom materiáli a v prítomnosti špičky, ktorú je ľahko možné nahradiť nadstavcom. Veľkou výhodou týchto hmoždiniek je veľmi rýchla inštalácia a možnosť použitia aj do dvojitej sadrokartónovej platne.

Tretia, uzlovacia hmoždinka  a štvrtá, nylónová hmoždinka predstavujú univerzálne hmoždinky, ktoré sa dajú použiť aj pri sadrokartóne. Sú vyrobené z kvalitného nylónu. Funguje to nasledovne – ak sa takáto hmoždinka nachádza v pevnom materiáli, pri zaskrutkovaní skrutky sa rozoprie a drží.

Ak sa okolo nej nenachádza pevný materiál – napríklad tehla s dutinkami alebo spomenutý sadrokartón, doskrutkovaním skrutky sa vytvorí uzol, ktorý drží – preto sa im niekedy hovorí aj uzlovacie hmoždinky.

Na videu je krásne vidieť ako sa tento uzol vytvára. Jedná sa o elegantné riešenie, ktoré môžeme použiť prakticky všade. Najmä ak nevieme, čo sa nachádza na druhej strane, za sadrokartónom.

Posledná, piata hmoždinka je rozperná hmoždinka, určená pre sadrokartón. Funguje tak, že sa prestrčí cez sadrokartón a po doskrutkovaní skrutky sa roztiahne. Takto zapretá o zadnú stranu sadrokartónu, drží.

Zdieľať obsah

Vložiť komentár